T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ELAZIĞ / MERKEZ - Elazığ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Metal Teknolojileri Alanı

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Bu alanı tercih eden 10. sınıf öğrencilerimiz, temel metal şekillendirme dersi ile mesleklerine ilk adımı atmıştır. 10. sınıfı okuyan öğrencilerimiz, metal teknolojisinin genel uygulama alanlarını ve bunlarla ilgili temrin uygulamalarını tamamlayarak, 11. sınıfa geçerken ilgili olduğu bir alt dal seçerek mesleğinde uzmanlaşmaya gitmektedir. Alanda 11. ve 12. sınıf öğrencilerimiz tercih ettikleri dalda kendilerini geliştirerek mesleğinde tam donanımlı hale gelmektedir. Mezun öğrencilerimiz ise mesleğiyle ilgili küçük, orta ve büyük ölçekli firma veya fabrikaların üretim sürecinde yer almaktadırlar.

Metal ve alaşımların sıcak ve soğuk olarak biçimlendirilip şekillendirildiği ve aynı zamanda, çeşitli metallerin ısıl işlemler ile bunların değişik türdekilerinin birbirine kaynak, perçin, cıvata ile birleştirilmelerinin yanında, çelik yapı ve metal süsleme işlerinin yapıldığı meslek dallarından biride metal bölümüdür.
Metal İşleri Bölümü öğrencileri, atölye çalışmalarında çeşitli metalleri sıcak ve soğuk olarak şekillendirirler. Metallerin ısıl işlemlerini elektrik ve oksi-gaz kaynaklarını, çeşitli sac işlerini, çelik yapı, metallerin süslenmesini, doğrama(Alüminyum) vb. işleri, sıcak ve soğuk kalıpla pres işlerini yapma konusunda bilgi ve beceri kazanırlar. Bu mesleği öğrenenler her türlü fabrikalarda kolayca iş bulabildiği gibi az sermaye ile kendi işlerini kurup geliştirebilirler.

 İSTİHDAM ALANLARI

Metal Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; 1. Makine metal sektöründeki fabrikalarda, 2. Metal işleri atölyelerinde, 3. Isıl işlem atölyelerinde, 4. Dövme atölyelerinde, 5. Alüminyum doğrama imal ve montajı yapan atölyelerde vb. yerlerde çalışabilirler

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

1.KAYNAKÇILIK Tanımı: Kaynakçının sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Metal Teknolojisi alanında kaynakçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.


2. ISIL İŞLEM Tanımı: Isıl işlemcinin sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Metal Teknolojisi alanında ısıl işlemcilik mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

3.ÇELİK KONSTRÜKSİYON
Tanımı: Çelik konstrüksiyoncusunun sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Metal Teknolojisi alanında çelik yapılandırmacılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

4. METAL DOĞRAMA
Tanımı: Metal doğramacısının sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Metal Teknolojisi alanında metal doğramacılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.     Elazığ iş piyasası göz önünde bulundurularak; okulumuzda Kaynakçılık Dalı ve Metal Doğrama Dalı 3 yıldan beri açılmaktadır.

Ayrıca yürütülmekte olan Avrupa Birliği Hayatboyu Öğrenme Hibe Programı Doğal Gaz Elemanı Kaynakçı Yetiştirme projesi başarıyla tamamlanış olup; 80 kursiyer eğitilmiş olup, 47 kursiyer sınavı geçip Avrupa Birliği akrediteli sertifikalar verilmiştir. UMEM Projesi kapsamında Kaynakçılık ve Doğrama Dallarında 5 adet kurs açılmış olup; kursu başarı ile tamamlayanların tamamı farklı kuruluşlar tarafından istihdam edilmektedir. Yürütülmekte olan bu projeler hem ilimizin ihtiyaç duyduğu teknik eleman açığını kapatmaya yardımcı olup hem de okulumuz makine parkına çok önemli katkılar sağlamıştır. Bu projeler neticesinde okulumuza kazandırılan makineler ilimizin iş piyasası için  yeni teknolojileri kullanama noktasında öncülük edecektir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.12.2012 - Güncelleme: 03.10.2023 21:41 - Görüntülenme: 3138
  Beğen | 0  kişi beğendi