T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ELAZIĞ / MERKEZ - Elazığ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mobilya ve İç Mekan Tasarım Alanı

Günümüzde mobilya ve iç mekân tasarımı alanında üretim anlayışı, değişen dünyada ve gelişen müşteri istekleri doğrultusunda çok hızlı bir değişim içine girmiştir. Değişik ham ve mamul maddeler, yeni teknolojiler bu değişim ve gelişimin içinde yerlerini almıştır. Ham ve mamul maddeleri işleyebilmek, müşteri memnuniyetini sağlayabilmek ve kaynakları hesaplı harcayabilmek için nitelikli ve eğitimli insanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Zamanın değerli, kaynakların çok önemli olduğu günümüzde eğitilmiş insan gücü, göz ardı edilemeyecek kadar önem taşımaktadır.

Mobilya ve iç mekân tasarımı alanı altında; mobilya ve iç mekân ressamlığı, iç mekân ve mobilya teknolojisi, mobilya iskeleti ve döşemesi, mobilya süsleme sanatları ve ahşap doğrama teknolojisi dallarında öğretim programı hazırlanmıştır.

ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR:

Alanın altında aşağıdaki dallarda öğretim programları hazırlanmıştır.

  • Mobilya ve İç Mekân Ressamlığı
  • İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi 
  • Mobilya Süsleme Sanatları 
  • Mobilya İskeleti ve Döşemesi
  • Ahşap Doğrama Teknolojisi

 Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Alanı Programı, sektör ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmış geniş kapsamlı bir programdır. Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Alanı Programı'nın hazırlanmasında Millî Eğitim Bakanlığında görevli uzman ve alan öğretmenleri, sektör temsilcileri, üniversitelerden alan uzmanları ve meslek elamanları ile iş birliği içinde çalışılmıştır.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANIKLARI:

            Mobilya ve İç mekan tasarım mezunları, mobilya, kereste, ağaç, sunta, MDF hammaddesi üreten atölye ve fabrikalarda, ağaçla çalışan tüm endüstri kuruluşlarında, inşaat sektöründe, büro mobilya işlerinde, döşemecilikte, boya ve vernik işlerinde, ahşap koruma maddeleri, tutkal, cila ve boya üretiminde ve bunlara bağlı yan sanayi alanlarında, KOBİ (Küçük ve orta ölçekli işletmeler) düzeyindeki işyerlerinde ve dekorasyon sektöründe çalışabilmektedirler. Ayrıca kendi işyerlerini de açabilirler.

            Mobilya İç mekan tasarımı mezunları mimarlık bürolarında, mobilya üretimi ile ilgili sektörde ve iç mekanda kullanılan süsleyici unsurların üretimini yapan iş yerlerinde teknik eleman olarak istihdam edilebildikleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler

            Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi bu mesleği de etkilemektedir. Gelişmiş elektronik cihazlarla daha karmaşık, küçük parçalar daha kısa zamanda ve daha kaliteli üretilebilmektedir. Bu durum mobilya ve dekorasyon ürünlerinin çeşitlenmesine ve üretimin hızlanmasına neden olduğundan mesleğin gelişimini olumlu yönden etkilemektedir. Ağacın yerini tutabilen ürünlerin geliştirilmesi ve bunun çeşitli kalıplarla (örneğin: plastik sandalyeler, masalar, dolaplar) kullanıma sunulması ise bu mesleği olumsuz olarak etkilemektedir.

             İnsan nüfusunun hızla artması ve bunun yanında da barınma ihtiyacının artması sebebiyle, bu konutların ihtiyacı olan sabit ve hareketli ahşap mobilyaların imalatları kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Ahşap sanayini geliştirmek, üretimi kaliteli ve ucuz imal etmek için çaba sarf edildiği sürece Mobilya ve İç mekan tasarım alanına talep devamlı olacak ve mezun kişilerde iş sıkıntısı çekmeyecektir.

EĞİTİM KARİYER VE MESLEKTE İLERLEME:

     - Meslek liselerinin Mobilya ve İç mekan tasarım alanından mezun olanlar; Ağaç İşleri, Mobilya ve Dekorasyon, Odun Dışı Orman Ürünleri, Ormancılık önlisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleşebilirler.(lise diploma derecesi – bölgesel öncelik – yeni mezun önceliği)

     - Sınavsız geçilen 2 yıllık Mobilya ve Dekorasyon bölümünden ise Dikey Geçiş Sınavı ile aşağıdaki 4 yıllık fakültelere geçme imkanı bulunmaktadır;

       1- Teknoloji Fakültelerinde bulunan ; Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği (Bu bölüme YGS ile de yerleşilebilir.Meslek liseli öğrencilere %70 kontenjan ayrılmıştır)(Bu bölüm 4 yıl olup 3. Ve 4. Yıllarda öğretmenlik formasyon derslerini alan öğrencilere Teknik Öğretmen olma hakkı da verilmiştir..Bu sayede çift diploma alma imkanı sağlanmıştır.)

        2- İç Mimarlık

        3- Endüstri ürünleri

        4- Endüstri Ürünler Tasarımı

        5- Orman Endüstri Mühendisliği

        6- Orman Mühendisliği

        7- Teknoloji Fakültelerinde bulunan ; İmalat Mühendisliği(Bu bölüme YGS ile de yerleşilebilir.Meslek liseli öğrencilere %70 kontenjan ayrılmıştır)(Bu bölüm 4 yıl olup 3. Ve 4. Yıllarda öğretmenlik formasyon derslerini alan öğrencilere Teknik Öğretmen olma hakkı da verilmiştir..Bu sayede çift diploma alma imkanı sağlanmıştır.)

        8-Teknoloji Fakültelerinde bulunan; Üretim Mühendisliği, (Bu bölüme YGS ile de yerleşilebilir.Meslek liseli öğrencilere %70 kontenjan ayrılmıştır)(Bu bölüm 4 yıl olup 3. Ve 4. Yıllarda öğretmenlik formasyon derslerini alan öğrencilere Teknik Öğretmen olma hakkı da verilmiştir..Bu sayede çift diploma alma imkanı sağlanmıştır.)

        - Özel işyerlerinde çalışanlar tecrübe ve deneyimlerine göre kalite kontrol şefi, atölye şefi, bölüm şefi vb. adlar altında çalışabilmektedirler.

        - Kendi adlarına işyeri açabilmektedirler.

        Ayrıca, liselerinin Mobilya ve İç mekan tasarım alanından mezun olanlar; Teknoloji Fakültelerinde bulunan ; Üretim Mühendisliği lisans programını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.Aşağıda Teknoloji Fakültelerinden mezun olan Teknoloji Mühendisleri ile diğer mühendislik Fakülteleri arasındaki fark açıklanmıştır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.12.2012 - Güncelleme: 03.10.2023 21:41 - Görüntülenme: 3612
  Beğen | 1  kişi beğendi